1
GELECEĞİN TEMELİNDE
Tüm faaliyetlerimizde insan hayatını en temel öncelik kabul ediyor, çevresel etkimizi en aza indirmeye çalışıyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için sürekli araştırıyor, kendimizi geliştiriyor ve yatırımlar yapıyoruz.
Niçin “Geleceğin Temelinde”?
Tekfen Grubu olarak 67 yıldır yarattığımız değer ve istihdamla Türkiye ekonomisinin önemli yapıtaşlarından biriyiz. Tüm faaliyet alanlarımızda “En iyi bildiğin işi en iyi şekilde yap” düsturuyla ilk günden bu yana mükemmellik arayışı içinde hareket ediyor, “Gelecek onu inşa edenlerindir” mottosu ile de iş yapma kültürümüzü insan, toplumsal fayda ve çevre ekseninde oluşturarak faaliyetlerimizi sürdürülebilir bir gelecek odağında devam ettiriyoruz.
Ana iş kollarımız olan taahhüt ve tarımın her ikisi de “geleceğin temelini” oluşturan alanlar. Mühendislik ve Taahhüt Grubu olarak inşa ettiğimiz otoyol ve boru hatları gibi altyapı projeleri; rafineri ve terminaller gibi endüstriyel tesisler; stadyum ve yüksek yapılar gibi üstyapı projeleriyle ülkelerin kalkınmasına yardımcı oluyor, toplumların yaşamsal ihtiyaçlarına cevap veren ve hayat standartlarını yükselten tesis ve projelere imza atıyoruz.
Tarımda nitelikli üretimin temeli olan kaliteli ve hastalıksız tohum ve fidanlarla çiftçilerimize kaliteli girdi sağlıyor, gıda güvenliğinin en temel unsurlarından biri olan bitki besin maddesi üretimimizle çiftçilere bereket sunuyoruz. Meyve bahçelerimizle tarımsal üretime destek verirken, dünyanın birçok ülkesindeki sofralara taptaze meyve temin ediyoruz.
Gayrimenkul faaliyetlerimiz kapsamında inşa ettiğimiz binalar, on binlerce insana güvenli, konforlu ve çevre dostu yaşam ve çalışma alanları sunuyor.
Tekfen Vakfı ile, daha parlak bir gelecek için, başarılı gençlerimize burs veriyor, kültür ve sanat odaklı girişimlerimizle toplum hayatına değer katıyoruz.
Faaliyetlerimiz, uygulamalarımız, önceliklerimiz ve hedeflerimizle daha aydınlık, daha müreffeh ve daha sürdürülebilir bir geleceğin temelini inşa etmek için çalışıyoruz.
Tüm faaliyetlerimizde insan hayatını en temel öncelik kabul ediyor, çevresel etkimizi en aza indirmeye çalışıyoruz. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için sürekli araştırıyor, kendimizi geliştiriyor ve yatırımlar yapıyoruz. Dünyayı hızla dönüştüren iklim krizi, nüfus artışı, demografik ve sosyal değişim, kentleşme ve teknolojik gelişmeler gibi mega trendleri yakından takip ediyoruz. Dijital dönüşüm ve inovasyonu işlerimize entegre etmenin yanı sıra faaliyetlerimizi yeni teknolojilerle besleyecek girişimlere kaynak ayırıyoruz. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki uygulamalarımız ve performansımızla sektörlerimize örnek teşkil etmekten gurur duyuyoruz.
Tarihsel köklerimizle toplumların refah ve gelişmişliğine hizmet eden bir Grup olarak, sürdürülebilir geleceğin temelinde yer almayı da öncelikli bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Çıktığımız sürdürülebilirlik yolculuğunun ana temasını oluşturan “Geleceğin Temelinde” vizyonu, işte bu sorumluluğumuzun en yalın ifadesi!
İklim değişikliğini durdurmak için çözümler geliştirilmesinde iş dünyasına önemli görev düşüyor. Düşük karbonlu ekonomiye giden yolda, eylem ve yatımlar için tüm paydaşlar arasında diyalog ve küresel iş birliğine dayalı, net ve tutarlı bir iklim politikası oluşturmak kaçınılmaz bir zorunluluk.
Yönetim Kurulu Başkanı'nın Mesajı
Değerli Paydaşlarımız,
Dünyamız, henüz Covid-19 pandemisinin yaralarını saramadan kendini bir başka sorunlar sarmalının içinde buldu. Son yıllara damgasını vuran belirsizlik, 2022’nin ilk aylarında baş gösteren Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bir kez daha dünyanın gündemine oturdu. Rusya-Ukrayna Savaşı, ekonomi üzerindeki etkilerinin yanı sıra, her iki ülkenin de arpa, buğday ve mısır gibi temel gıda maddelerinin küresel çapta tedarikçisi olmaları nedeniyle gıda güvenliği endişelerinin de artmasına sebep oldu. İklim değişikliğinin de etkisiyle dünyada akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 2019’da 135 milyondan 2022’de 345 milyona yükseldi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan 2022 Sürdürülebilirlik ve İnsani Gelişme Raporu, dünyada hızla değişen jeopolitik düzenin, çatışmaların, artan yoksulluk, güvensizlik ve kronikleşen çok katmanlı belirsizliğin yol açtığı endişeleri öne çıkartırken, iklim krizi ve bozulan ekolojik dengenin geleceğimiz adına yarattığı risklere bir kez daha dikkat çekiyor. Küresel çapta 2022 yılında meydana gelen iklim felaketlerinin yol açtığı ekonomik kayıpların 270 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bu olumsuz tabloyu gidermek, iklim değişikliğiyle mücadelenin küresel çapta hız kazanmasına bağlı. 1,5°C hedefine ulaşmak için, dünyanın yıllık CO2 emisyonlarını 2030’a kadar %48 azaltması ve 2050 yılında net sıfıra ulaşması, metan emisyonlarını da 2030’a kadar üçte bir oranında azaltması ve 2050’ye kadar neredeyse yarıya indirmesi gerekiyor. Oysa tüm uyarılara rağmen emisyonlar her sektörde yükselmeye devam ediyor.
İklim değişikliğini durdurmak için çözümler geliştirilmesinde iş dünyasına önemli görev düşüyor. Düşük karbonlu ekonomiye giden yolda, eylem ve yatımlar için tüm paydaşlar arasında diyalog ve küresel iş birliğine dayalı, net ve tutarlı bir iklim politikası oluşturmak kaçınılmaz bir zorunluluk.
Tekfen olarak, Karbon Net Sıfır Yol Haritası çalışmalarımızı, hem Grubumuzun hem de dünyamızın geleceği adına bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bu yöndeki çabalarımız sayesinde, 2022 yılında, CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda “B” bandında değerlendirilerek, Türkiye’deki 53 şirketten biri olduk. Su Güvenliği Programı’nda ise “A” derecelendirme notumuzla dünyada 2.437 şirket arasında 103. sırada yer aldık.
Karbonsuzlaşma hedefine uygun olarak, Grup Şirketlerimizin tüm iş süreçlerini iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum kabiliyetini artıracak şekilde gözden geçiriyoruz. AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Emisyon Ticaret Sistemi gibi düzenlemelere uygun yol haritalarımızı hazırlıyor ve bunun gerekliliklerine uygun somut adımlar atıyoruz. Grup Şirketlerimiz arasında özellikle emisyon yoğun bir sektörde faaliyet gösteren Toros Tarım’da yürütülen farklı projeler ve Ar-Ge çalışmaları yoluyla gerek ürün gerekse üretim süreci tarafında iyileştirmeler sağlıyoruz. Günümüzde hızla değişen pazar koşullarına uyum sağlamak kadar, sürdürülebilir bir geleceği destekleyecek iş modellerini şirket kültürünün bir parçası haline getirmeyi de, Tekfen Grup Şirketlerinin başarısı için aynı zamanda bir fırsat olarak görüyoruz.
2023 yılının Şubat ayında ülkemizde meydana gelen deprem felaketine de özel bir parantez açmak isterim. Tekfen olarak, yoğun şekilde faaliyet gösterdiğimiz bir bölgede meydana gelen depremden etkilenen milyonlarca vatandaşımıza el uzatmak ve depremin açtığı yaraları sarmak üzere ilk andan itibaren tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bölgedeki fabrika ve tesislerimizde bulunan iş makineleri, çeşitli araç gereç, jeneratör ve taşıma araçlarımızı AFAD ile koordineli bir şekilde en kısa sürede ihtiyaç duyulan noktalara yönlendirdik. Birçok arkadaşımız, bizzat arama kurtarma faaliyetlerine katıldı; uzak bölgelerdeki çalışanlarımız da depremzedelerin acil ihtiyaçlarına yönelik bir yardım seferberliği başlattı. Tüm mesai arkadaşlarıma, ülkemizin en çok yardımlaşmaya ihtiyaç duyduğu bu dönemde gösterdikleri çaba ve fedakârlıklar için en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Tekfen’in 2022 Sürdürülebilirlik Raporu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tamamen dijital ortamda hazırlandı. Bu raporda yer alan tüm proje ve uygulamalar, Tekfen olarak kurulduğumuz günden bu yana bize rehberlik eden değerler ve sorumluluk duygusu doğrultusunda, daha iyi ve sürdürülebilir bir dünya için yaptığımız çalışma ve attığımız adımları özetliyor. Bu yolculukta bize eşlik eden ve bizlerden desteğini esirgemeyen tüm paydaş ve hissedarlarımıza her zaman olduğu gibi teşekkürü bir borç biliriz.
Saygılarımla,
Zekeriya Yıldırım
Yönetim Kurulu Başkanı
Yeni beş yıllık stratejik planımıza göre karbonsuzlaştırma, yeşil enerji, yeşil hidrojen, yeşil amonyak ve karbon yakalama, stoklama ve kullanma konuları Grubumuzun üçüncü büyüme aksını oluşturacak.
Grup Şirketler Başkanı'nın Mesajı
Değerli Paydaşlarımız,
Dünyanın önce pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle bir türbülanstan geçtiği günümüzde, ekonomik ve siyasi gündem kadar sürdürülebilirlik gündemi de önceliğini koruyor. Bu dönemde ortaya çıkan yüksek enflasyon, tedarik zincirlerindeki bozulmalar, enerji darboğazı, küresel ticarette yavaşlama ve durgunluk gibi küresel sorunlara ek olarak son yıllarda giderek artan aşırı iklim olayları da dünyamızı tehdit ediyor. Her yıl yüz milyonlarca kişiyi etkileyen, can kayıplarına ve büyük ekonomik zararlara yol açan çoğu iklim kaynaklı afetler, yoksulluk, sosyal adaletsizlik, su ve gıda krizi, bulaşıcı hastalıklar, mülteci sorunu ve çatışmaların artması gibi kitleleri etkileyen birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Risk Raporu’nda da bu gibi sorunlar öne çıkıyor. Raporda bir kez daha uyarıldığı gibi, insanlık olarak iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve iklim adaptasyonu konusunda daha etkin bir şekilde iş birliği yapmaya başlamadığımız takdirde, durum önümüzdeki 10 yıl boyunca sürekli kötüleşmeye devam edecek. İklim değişikliğinin azaltılmaması ve buna uyum sağlanamaması (emisyon, su tüketimi, kirlilik, plastik vb. azaltım konularında başarısızlık), doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve çevresel kötüleşme, en önemli 10 riskten beşini temsil ediyor. Biyoçeşitlilik kaybı ise önümüzdeki 10 yılda en hızlı kötüleşen küresel risklerden biri olarak görülüyor.
Tekfen Holding olarak, ana iş kollarımızın ekonomik ve siyasi konjonktürün yanı sıra iklimsel olaylar gibi kontrolümüz dışındaki faktörlerden etkilenmesi bizim de risklerimizin artmasına yol açıyor. Ayrıca dünyadaki mega yönelimler, bizi faaliyetlerimizi sürekli gözden geçirmeye ve yeni şartlara uyum sağlayacak çevik adımlar atmaya yöneltiyor. İki ana sektörümüz olan taahhüt ve tarımsal sanayi alanında yaşanan değişimleri yakından takip ederek hem mevcut işlerimizin sürdürülebilir bir şekilde devamlılığını sağlıyor hem de yenilenebilir enerji başta olmak üzere sürdürülebilir alanlardaki yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz.
Grubumuzun sürdürülebilirlik stratejisinin çatısını oluşturan “Geleceğin Temelinde” teması, yürüttüğümüz faaliyetlerin insan yaşamına olumlu etkilerini ve refaha ulaşmasındaki etkisini temsil ediyor. Ancak toplumların refaha ulaşmasında bu olumlu etkiyi yaparken, ekolojik sistem üzerindeki etkilerimizi de en aza indirmemiz bir zorunluluk. Grup Şirketlerimizin tüm faaliyetlerinin karbonsuzlaşma hedefine uygun hale getirilmesi amacıyla yürüttüğümüz çalışmalara 2021 yılında oluşturduğumuz “Tekfen Net Sıfır Yol Haritası” rehberlik ediyor. 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşma hedefiyle başlattığımız çalışmalara 2022 yılında hız verdik. Bu konu, özellikle “Sınırda Karbon Düzenlemesi”nden etkilenen sektörler arasında yer alan Toros Tarım’ın geleceği adına büyük önem taşıyor. Toros Tarım’ın tüm tesis ve tüm faaliyetlerinde karbon emisyonunu azaltacak önlem ve yatırımları hayata geçiriyoruz. Şirketin en büyük salım kaynağı olan Mersin İşletmesi’ndeki Nitrik Asit Üretim Tesisi’ne kurmakta olduğumuz yeni filtreleme sistemi sayesinde, iklim değişikliği açısından önemli rol oynayan N2O (nitröz oksit) emisyonlarını %80-85 seviyesinde azaltmamız mümkün olacak.
Net sıfır emisyonlu bir ekonomi için ulaşım sektöründeki emisyonları azaltmak da hayati öneme sahip. Sürdürülebilir biyoyakıtlar, düşük emisyonlu hidrojen ve türevleri, kara, deniz ve hava taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılmasında öne çıkan yakıt alternatiflerini oluşturuyor. Tekfen Mühendislik’in de ortakları arasında yer aldığı, Avrupa Komisyonu’nun Horizon Europe programı kapsamında desteklenen ESCALATE projesi, ağır yük taşıtlarında hidrojen yakıtı ile sıfır emisyon değerine ulaşılmasını hedefliyor. Projedeki mobil hidrojen dolum istasyonunun projelendirilmesi, kurulması, işletilmesi ve hidrojen dolum standardının hazırlanması görevleri Tekfen Mühendislik tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca, İtalyan Barilla’nın, üretimdeki karbon ayak izini azaltmak için 7 ülkeden 11 firmanın iş birliğiyle başlattığı AB destekli HiFlex Projesi’ndeki güneş sahasının tüm mühendislik çalışmaları da Tekfen Mühendislik tarafından yürütülüyor.
Grubumuz, sürdürülebilirliğin önemli bir bileşeni olan yeni teknolojiler ve inovasyon alanında da yatırım ve çalışmalarına geçtiğimiz yıl da kesintisiz bir şekilde devam etti. Toros Tarım ve Tekfen Tarım bünyesinde faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezlerimiz, hem gübre hem de tohum ve fide alanında yaptıkları çalışmalarla sürdürülebilir tarıma destek vermeyi sürdürdü. Tekfen Ventures, 2022 yılında, bazı kritik hastalıkların tedavi süreçlerinde hücre ve gen terapisini kullanmayı amaçlayan yeni biyoteknoloji girişimi Laverock ile portföyünü çeşitlendirdi. Yine yıl içinde, Tekfen Ventures’ın temassız tünel açma teknolojisi geliştiren yatırımı Petra şirketi ile Tekfen Taahhüt Grubu arasında oluşan iş birliği, inovatif çözüm ve teknolojilerin faaliyet alanlarımıza ne gibi açılımlar sağlayabileceğini açık bir şekilde gösterdi. Tekfen Ventures’ın diğer yatırımlarından Phospolutions ile Toros Tarım arasında yürütülen saha deneme çalışmaları ve Tropic Biosciences ile Agripark Ar-Ge Merkezimiz arasındaki muz fidanlarına yönelik iş birliği de verimli bir şekilde devam ediyor. Grubumuz, Tekfen Ventures yoluyla, bu gibi değer yaratan sinerjileri başka alanlarda da geliştirmeyi hedefliyor.
Sürdürülebilir bir toplum ve yerel kalkınma için, kadının çalışma hayatına aktif katılımını destekliyoruz. Tarımda eğitimli ve bilinçli kadın çiftçi nüfusunun artışını sağlayarak, kadının sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesini amaçlayan “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini bu açıdan değerli bir girişim olarak görüyoruz. Tekfen Vakfı, Toros Tarım ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından hayata geçirilen proje, tarımda çalışma isteği olup kendi girişimini kuracak maddi imkânı olmayan kadın girişimcilerin iş sahibi olmalarını teşvik ediyor. Bu kapsamda kadın çiftçilere mikro kredi yoluyla maddi destek sağlanırken, Toros Tarım da kadın çiftçilerin eğitilmesinde saha uygulama ortağı olarak önemli bir rol üstleniyor. Projenin ilk yılında yapılan sosyal etki analizinde, Kadın Çiftçi Kredisi’ne yapılan her 1 TL'lik yatırım 6,60 TL değerinde sosyal fayda yarattığını gördük. Bu değerli projemizin, Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022’nin “İş birliği: STK-Kurum” kategorisinde tek finalist olarak ödüle layık görülmesini de mutlulukla karşıladık.
Kaynakların verimli kullanılması, sürdürülebilir bir geleceğin en önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor. Tekfen olarak, her alanda kaynak tüketimini azaltırken verimliliği artırmak amacıyla iş süreçlerimizi sürekli gözden geçiriyoruz. Net sıfır hedefine ulaşmak için Kapsam 1 ve Kapsam 2 yatırımları ile dijital dönüşüm, müşteri deneyimi ve Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital dönüşüm ve inovasyonu iş süreçlerimize entegre ederken, faaliyetlerimizi yeni teknolojilerle besleyecek girişimlere de kaynak ayırıyoruz. Yeni beş yıllık stratejik planımıza göre karbonsuzlaştırma, yeşil enerji, yeşil hidrojen, yeşil amonyak ve karbon yakalama, stoklama ve kullanma konuları Grubumuzun üçüncü büyüme aksını oluşturacak. Bu alanda faaliyet göstermek üzere kuracağımız “Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri Şirketi” yoluyla, çeşitli iş birliği fırsatlarını da iş modelimize dahil etmeyi planlıyoruz.
Tekfen olarak, daha yaşanır bir dünya ve daha iyi bir gelecek adına çıktığımız bu yolda kararlı bir şekilde ilerlemeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize ulaşmak için paydaşlarımızın vereceği destek, her zaman olduğu gibi en önemli gücümüz ve motivasyon kaynağımız olacak.
Saygılarımla,
Hakan Göral
Grup Şirketler Başkanı
Tekfen Holding Hakkında
Temelleri 1956 yılında üçü de inşaat mühendisi olan Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından atılan Tekfen Grubu, yarattığı değer ve istihdamla Türk ekonomisinin önemli yapıtaşlarından biridir. BIST 30 ve Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında borsada işlem görmekte olan Tekfen Holding, faaliyetlerini Mühendislik ve Taahhüt, Kimya, Tarımsal Üretim, Hizmet ve Yatırım olmak üzere beş ana başlık altında toplanan ve her biri kendi sektöründe isim sahibi 38 şirket ve 13 iştirakle sürdürmektedir. Temsil ettiği değerler ve yüksek bilinirlik oranıyla Türkiye’nin en saygın markalarından biri olan Tekfen Holding, iş yapma kültürünü insan, toplumsal fayda ve çevre ekseninde oluşturmakta ve faaliyetlerini sürdürülebilir kârlılık odaklı büyüme prensibi doğrultusunda devam ettirmektedir.
Tekfen Tower, İstanbul
4.866 çalışan
5.152 tedarikçi
7.787 müşteri
73 milyon TL Ar-Ge bütçesi
Mühendislik ve Taahhüt Grubu
Tekfen Mühendislik ve Taahhüt Grubu, 7 bine yakın çalışanı ve bugüne kadar üstlendiği 2.200’ü aşkın projesiyle Türk müteahhitlik sektörünün lokomotif markalarından ve dünya çapındaki başarılı temsilcilerinden biridir. Projelerinin önemli bir bölümünü yurt dışında gerçekleştiren Grup, farklı sektörlerde sahip olduğu deneyim ve yetkinliğin yanı sıra global kalite standartlarına tavizsiz bağlılığı, sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı ve sözüne sadakati temel alan iş modeli ile dünyanın önde gelen işverenlerinin tercih ettiği bir çözüm ortağıdır.
Geniş bir yelpazede büyük bir deneyime sahip olan Grup, boru hatları, petrol ve gaz terminalleri, tank çiftlikleri, petrol rafinerileri, deniz petrol platformları, pompa ve kompresör istasyonları, enerji santralleri, endüstriyel tesisler, petrokimya tesisleri, otoyol ve metro projeleri, spor kompleksleri, üst ve altyapı projeleri gibi alanların çoğunda müşterilerine EPC (Engineering, Procurement, Construction - Mühendislik, Tedarik, İnşaat) ve Design & Build (Tasarla ve İnşa Et) bazında anahtar teslimi çözümler sunmaktadır.
TANAP Boru Hattı, Türkiye
3.751 çalışan
729 tedarikçi
59 müşteri
Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.
Grubun lokomotif şirketi olan Tekfen İnşaat, 67 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü müteahhitlik şirketlerinden biri, dünyada da geniş deneyimi, değerleri ve yetkinlikleriyle aranan bir iş ortağıdır.
Tekfen Mühendislik A.Ş.
Grup içi ve grup dışı projelerde mühendislik tasarımı, satın alma ve proje yönetimi hizmetlerini veren Tekfen Mühendislik, 450 kişiden oluşan güçlü kadrosuyla Türkiye’nin en büyük çok disiplinli mühendislik şirketlerinden biridir. Şirket, bugüne kadar teknolojik açıdan zorlu ve yüksek know-how gerektiren sayısız yurt içi ve yurt dışı projesinde edindiği deneyimle büyük ölçekli EPC (Mühendislik-Tedarik-İnşaat); EPCM (Mühendislik-Tedarik-İnşaat Yönetim/ Denetim) ve Design & Build (Tasarla ve İnşa Et) bazlı projelerde yetkin bir çözüm ortağıdır.
Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş.
Tekfen İmalat, özellikle petrol, petrokimya ve kimya endüstrileri ile gaz, demir-çelik tesisleri ve enerji santralleri gibi endüstriyel tesislerin depolama ve proses ekipmanlarını uluslararası standartlarda üretmek amacıyla 1970 yılında kurulmuştur. Tekfen Grubu’nun yanı sıra uluslararası müteahhitlik firmaları, rafineriler, petrokimya, kimya ve gübre tesisleri ile LPG depolama ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalar da Tekfen İmalat’ın müşterileri arasında yer almaktadır.
TEKFEN İNŞAAT DEĞER ZİNCİRİ
Kimya Sanayi Grubu
Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Tekfen Holding’in ana iş kollarından birini oluşturan Tekfen Kimya Sanayi Grubu, temel olarak gübre üretimi, dağıtımı ve ticareti alanlarında faaliyet göstermektedir. Grubun çatı şirketi olan Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., kurulduğu günden bu yana tarım sektörünün yapısını iyileştirme, Türk tarımı ve çiftçisine kesintisiz hizmet verme, gıda güvenliği ve gıdaya erişimi sağlayabilme, doğal kaynakları ve çevreyi koruma misyonuyla hareket etmektedir.
Üretim ve pazar payı itibarıyla sektörünün en büyük kuruluşu ve bölgesel bir oyuncu olan Toros Tarım, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 listesinde 56’ncı sırada yer almaktadır. Şirket, 2017-2021 yılları arasında beş yıl art arda İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödülü”nü kazanarak Türkiye’nin gübre sektöründeki ihracat şampiyonu olmuştur.
Faaliyetlerini mineral gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organik / organomineral gübre konularında sürdüren Toros Tarım, mineral gübre faaliyetleri kapsamında Amonyum Nitrat (AN), Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), Diamonyum Fosfat (DAP) ve kompoze (NPK) gübreleri Ceyhan, Mersin ve Samsun’daki üç üretim tesisinde; inhibitörlü ve suda çözünebilen gübrelerin üretimini Mersin tesisinde; gübre ambalajlamasında kullanılan torba üretimini de Adana’daki kendi fabrikasında gerçekleştirmektedir. Şirket, yükselen bir pazar olan organik ve organomineral gübre imalatını ise Ceyhan üretim tesisinin yanı sıra 2019 yılında bünyesine kattığı Toros Gönen Yenilenebilir Enerji A.Ş. ve 2020 yılında kurulan Toros Meram Yenilenebilir Enerji A.Ş. tesislerinde gerçekleştirmektedir.
Toros Tarım Mersin Üretim Tesisi
814 çalışan
2.095 tedarikçi
2.400 müşteri
796 bayi & 568 yetkili satıcı
TOROS TARIM DEĞER ZİNCİRİ
Tarımsal Üretim Grubu
Tekfen Tarımsal Araştırma, Üretim ve Pazarlama A.Ş.
Sürdürülebilir bir gelecek için yaşamsal öneme sahip olan tarımsal üretime kurumsal bir bakış açısı kazandırmayı ve grubun tarımsal girdi alanında sahip olduğu bilgi birikimini bilimsel bir yaklaşım ve finansal güçle tarım sektörüne aktarmayı amaçlayan Tekfen Tarımsal Üretim Grubu, tohum ve fidan gibi tarımsal girdilerin üretimini gerçekleştirmekte, ayrıca doğrudan tarımsal üretim yapmaktadır. Grubun faaliyetleri, çatı şirketi olan Tekfen Tarımsal Araştırma, Üretim ve Pazarlama A.Ş. (Tekfen Tarım) altında toplanmıştır.
Bünyesinde çalışan 63 ziraat mühendisiyle tarımı bilimle ve en güncel teknolojilerle buluşturan Tekfen Tarım, ekmeklik ve makarnalık buğday tohumu, yemeklik ve tohumluk patates, muz meyvesi ve muz fidanı üretimi yapmakta, ayrıca 2019 yılında tamamını satın aldığı Alanar Meyve markasıyla ürettiği yaş meyveleri büyük oranda yurt dışına ihraç etmektedir. Alanar Meyve, 2022 yılında 16 ülkede 19 farklı müşteriye ihracat gerçekleştirmiştir. Tekfen Tarım, bitkisel üretim çeşitliliği açısından dünyanın sayılı tarımsal üretim şirketlerinden biridir.
Tekfen Tarım’ın kendi tohumlarını kullanarak yaptığı patates üretimi
91 çalışan
1.682 tedarikçi
444 müşteri
Hizmet Grubu
Hizmet Grubu, Tekfen çatısı altında limancılık, serbest bölge işletmeciliği, bina ve tesis yönetim hizmetleri ile sigorta aracılık alanlarında faaliyet gösteren şirketleri kapsamaktadır. Grup şirketleri, her alanda yüksek müşteri memnuniyeti odağında hareket ederek, sektörlerindeki en iyi uygulamaları referans almaktadır.
Torosport Ceyhan, Adana
149 çalışan
646 tedarikçi
4.884 müşteri
Toros Gemi Acenteliği ve
Ticaret A.Ş.
Grup bünyesinde verilen limancılık hizmetleri Toros Tarım’ın Ceyhan ve Samsun Üretim Tesisleri içinde yerleşik iki terminal yoluyla yürütülmektedir. Ağırlıklı olarak ithalata hizmet veren Torosport Terminallerinde dış müşterilere ek olarak Toros Tarım’ın kendi yükleri de elleçlenmektedir. Torosport Ceyhan Terminali, konum ve kapasitesi itibarıyla İskenderun Körfezi’nin en önemli dökme yük ve genel kargo limanlarından biridir. Torosport Samsun Terminali de benzer şekilde hem dökme katı yük hem de sıvı kimyasal ürünlere yönelik elleçleme hizmeti vermektedir.
Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (TAYSEB)
Toros Tarım’ın bağlı ortaklıklarından TAYSEB, ülkemizde sanayi kuruluşlarına yönelik olarak oluşturulmuş ilk serbest bölge olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin kurucu ve işleticisidir. Toros Tarım’ın Ceyhan Üretim Tesisi ve Torosport Ceyhan Terminali ile aynı bölgede bulunan TAYSEB, altyapısı tamamlanmış 4 milyon 635 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biridir.
Tekfen Turizm ve İşletmecilik A.Ş.
Faaliyetlerini “Tekfen Services” markası altında sürdüren Tekfen Turizm ve İşletmecilik A.Ş. varlık ve gayrimenkul yönetimi alanında uzmanlaşmış bir şirket olup, Tekfen’in geliştirdiği Tekfen Tower, Kâğıthane OfisPark, Taksim Residences, Bomonti Apartmanları ve Yalıkavak Tekfen Evleri gibi gayrimenkul projelerinin işletmeciliğini ve yöneticiliğini yapmaktadır. Şirket ayrıca bu projelerin varlık yönetimi, kiralama, kontrat yönetimi, stratejik portföy ve gelir artırıcı yöntemleri belirleme faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Tekfen Sigorta Aracılık
Hizmetleri A.Ş.
Tekfen Holding çatısı altında 1982 yılında kurulan Tekfen Sigorta, Türkiye ve dünyanın önde gelen 18 sigorta şirketinin acenteliği ile müşterilerine tüm sigortacılık branşlarında hizmet vermektedir. Ağırlıklı olarak Grup Şirketlerinin faaliyetleri çerçevesinde karşılaştığı risklere yoğunlaşan Tekfen Sigorta, aynı zamanda Grup dışında bankacılık, inşaat, turizm, kimya, gıda, tekstil ve tarım gibi sektörlerdeki birçok kuruluş ve bireysel müşterinin acenteliğini de yürütmektedir.
Yatırım Grubu
Tekfen Ventures L.P.
Global ölçekte girişim dünyasındaki fırsatları değerlendirmek amacıyla 2016 yılında kurulan Tekfen Ventures, erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapan bir kurumsal girişim sermayesi şirketidir. Şirket, ağırlıkla Tekfen Grubu’nun faaliyet gösterdiği ana sektörlerdeki inovatif girişimleri yakından takip etmekte, gelecek vaat eden girişimlerin pazardaki konumlarını, iş modellerini ve gelecek planlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek doğru aşamadaki şirketlere, dünya çapında finansal ve kurumsal sermayedarlarla birlikte yatırım yapmaktadır. 2022 sonu itibarıyla portföyünde farklı alanlarda faaliyet gösteren 12 girişim bulunan Tekfen Ventures, yeni faaliyet döneminde de küresel tarım, inşaat ve imalat endüstrilerini yeniden tasarlayan, sürdürülebilirlik odaklı ve insan hayatını iyileştirmeye yönelik inovatif girişimleri destekleme misyonunu sürdürecektir.
Pivot Bio, Tekfen Ventures
Tekfen Holding’in Sürdürülebilirlik Adımları
1992
Tekfen Holding, TEMA Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı.
1993
İlk konsolide bağımsız denetim yapıldı.
1997
İlk ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alındı.
1999
Tekfen Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (Tekfen Vakfı) kuruldu.
2002
İlk OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası alındı.
2003
Tekfen İnşaat, Bakû Sangaçal Terminali projesi ile BP HELIOS ödülünü kazandı.*
* Tekfen İnşaat, Sangaçal Terminali Kapasite Artırımı projesindeki başarısından ötürü BP tarafından “Eğitim ve Yeni İş Alanlarında Toplumsal Gelişimi Teşvik” ödülüne layık görülmüştür.
2004
- Tekfen İnşaat, Uluslararası Boru Hatları ve Deniz İşleri Müteahhitleri Birliği (IPLOCA) Çevre Ödülü’nü kazandı.*
- İlk ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası’nı Tekfen İnşaat aldı.
* Tekfen İnşaat, Sangaçal (Azerbaycan) ve BTC (Ceyhan-Türkiye) projeleri ile IPLOCA 2004 Çevre Ödülü’ne layık görülmüştür.
2007
- Tekfen Emlak Geliştirme, ÇEDBİK’in kurucu üyeleri arasında yer aldı.
- Tekfen Holding halka arz edildi.
2010
Tekfen Holding, iklim değişikliği ile ilgili verilerini kendi bünyesinde izlemeye, ölçmeye ve analiz etmeye başladı.
2011
Levent Ofis projesi ile ilk Yeşil Bina (LEED) sertifikası alındı.
2016
- Grup bünyesinde ilk karbon nötr toplantı gerçekleştirildi.
- Tekfen Ventures kuruldu.
- Tekfen Holding, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girdi.
2017
- Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ve Sürdürülebilirlik Komitesi kuruldu.
- Tekfen İnşaat, IPLOCA Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü kazandı.*
- İlk CDP İklim Değişikliği raporlaması yapıldı.
- Tekfen Holding, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (SKD Türkiye) üye oldu.
* Tekfen İnşaat, TANAP Lot 3 Boru Hattı güzergâhındaki mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi için yaptığı çalışmalarla IPLOCA tarafından “Sosyal Sorumluluk” ödülüne layık görülmüştür.
2018
- BM Küresel İlkeler Sözleşmesi imzalandı.
- İlk CDP Su Güvenliği raporlaması yapıldı.
- Paydaş analizi ile sürdürülebilirlik yolculuğunda öncelikli konular belirlendi.
- Toros Tarım, Uluslararası Gübre Sanayi Birliği’nin (IFA) Protect & Sustain sertifikasını Türkiye’den alan ilk firma oldu.
2019
- Tekfen Holding, GRI Standardı’na uygun ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.
- Sürdürülebilirlik Komitesi’ne bağlı alt çalışma grupları oluşturuldu.
- Toros Tarım, İSG, çevre yönetimi, ürün güvenliği ve enerji verimliliği konularında attığı adımlarla IFA tarafından Endüstri İyi Uygulama Elçisi (Industry Stewardship Champion) seçildi.
- Tekfen Holding, 2019 verileri ile CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Programlarında Türkiye’nin İklim ve Su Liderleri arasında yer aldı.
2020
- Tekfen Holding, CDP’nin aynı anda hem İklim Değişikliği hem de Su Güvenliği Programlarının Global “A” Listesi’ne Türkiye’den giren tek şirket oldu.
- Toplumsal yatırım odaklı faaliyetler için Ortak Değer Yaratma (Creating Shared Value-CSV) yaklaşımı çerçevesinde Grup stratejisi oluşturuldu.
- Tekfen Holding, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine dahil olarak Aile İçi Şiddet ile Mücadele Politikası’nı yayımladı.
- Tekfen Tarım, Atalık Tohumların Kullanımıyla Milli ve Yerli Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Geliştirilmesi projesi ile 7. Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin “İşbirliği” kategorisinde ödüle layık görüldü.
2021
- Tekfen Vakfı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Toros Tarım iş birliğinde “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi hayata geçirildi.
- Tekfen İnşaat, Adana Ceyhan'da LEED Platinum sertifikalı FNN Sürdürülebilirlik Merkezi'ni hizmete aldı.
- Covid-19 pandemisi nedeniyle zorunlu olarak uygulanmaya başlanan uzaktan çalışma düzeni, çalışanların %82’sinin olumlu görüşüne istinaden hibrit sistemde kalıcı hale getirildi.
2022
- Dördüncü Sürdürülebilirlik Raporu tamamen dijital ortamda hazırlandı.
- “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi, Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022’nin “İş birliği: STK-Kurum” kategorisinde ödüle layık görüldü.
2022’de Öne Çıkanlar
Tekfen Vakfı, TİSVA ve Toros Tarım iş birliğinde yürütülen “Kadın Çiftçi Kredisi” projesi, Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022’nin “İş Birliği: STK-Kurum” kategorisinde tek finalist olarak ödüle layık görüldü.
Toros Tarım, TOBFED tarafından düzenlenen “Gelecek Elimizde Ödülleri” kapsamında Atalık Tohumların Kullanımı ile Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerinin Geliştirilmesi Projesi” ile ödüle layık görüldü.
Toros Meram İngiltere merkezli Anaerobik Arıtma ve Biyokaynaklar Birliği (ADBA) tarafından “1 Megavat Üstü Anaerobik Arıtma Öncülüğü” kategorisinde Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
Tekfen Tarım ile Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) arasında, bitki hastalıklarının sahada hızlı tanısını mümkün kılan prototip için iş birliği anlaşması yapıldı.
Tekfen Holding CDP İklim Değişikliği Programı’nda “B” bandında yer alarak Türkiye İklim Liderleri arasına girmeyi başardı.
Tekfen Holding, Su Güvenliği Programı’nda “A” derecelendirme notu alan Türkiye’deki 6 şirketten biri olurken, dünyada 107 şirket arasında yer aldı.
Toros Tarım Ar-Ge Merkezi ekibinin katkılarıyla hazırlanan derleme makale ile Ar-Ge Uzmanı Cemre Avşar, SHEN Bilim, Sağlık ve Mühendislik Ödülleri kapsamında “En İyi Araştırmacı” ödülüne layık görüldü.
“Sürdürülebilir Dünya İçin Sürdürülebilir Tarım” misyonuyla uluslararası düzeyde çalışmalarına devam eden Toros Tarım ve Tekfen Tarım, 20-21 Ekim 2022'de İstanbul’da gerçekleşen Belmont Forum toplantısına Sabancı Üniversitesi ile birlikte ev sahipliği yaptı.
Sürdürülebilirlik Vizyonu
Tekfen’in sürdürülebilirlik vizyonunun çatısını, “Geleceğin Temelinde” kavramı oluşturmaktadır. Tüm ekonomik faaliyetlerin ana hedefi, toplumsal refahı ve toplumu oluşturan bireylerin yaşam kalitesini artırmaktır. Tekfen Holding’in mühendislik ve taahhüt, kimya, tarımsal üretim, hizmet ve yatırım sektörlerini kapsayan faaliyet alanları, altyapı hizmetleri, gıda, enerji ve barınmaya erişim gibi toplumsal refahın temel unsurlarıyla doğrudan örtüşmektedir. Tekfen, yürüttüğü faaliyetler yoluyla bireylerin, daha iyi bir yaşam ve refahın ana unsurlarına erişiminde bir köprü görevi görmekte ve sürdürülebilir bir geleceğin temel taşlarını döşemektedir.
Stratejik Değer Alanları
Tekfen Holding’in başlıca değer yaratma alanları olan ve sürdürülebilirlik konusunda önemli risk ve fırsatları barındırdığından odaklanılması gereken stratejik alanları; iklim krizi, çalışanlar ve toplum, inovasyon olarak belirlenmiştir.
Operasyonel Kökler
67 yıldır Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan Tekfen Holding’in iş yapma biçimini ve önceliklerini tanımlamaktadır. Ekonomik performans, kurumsal yönetim ve müşteri bağlılığı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şirketin geleceğinin yapıtaşları olmayı sürdürecektir.
Kolaylaştırıcılar
“Geleceğin Temelinde” vizyonunun hayata geçmesini kolaylaştıracak başlıca araçlar olarak operasyonel mükemmellik, dijitalleşme, yetenek yönetimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) öne çıkmaktadır.
Mega Trendler
Günümüzde iklim krizi ve çevresel tahribat, hızlı nüfus artışı, demografik ve sosyal değişim, kentleşme ve teknolojik gelişmeler gibi mega trendler dünyayı şekillendirirken, iş dünyasında da köklü dönüşümlere yol açmaktadır. Tekfen’in “Geleceğin Temelinde” vizyonu, Grubun iş yapma biçimlerinin yeniden tanımlandığı bu değişime sürdürülebilir ve esnek bir şekilde cevap verme hedefini ifade etmektedir.
Küresel Gündeme Katkı
Tekfen’in vizyonu, tüm değer zincirini kapsayan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkı sağlayan sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmektir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak amacıyla belirlediği 17 ana hedef, hükümetlerden yerel yönetimlere, kamu sektöründen iş dünyasına kadar herkese küresel bir gündem sunmaktadır. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacıları arasında yer alan Tekfen Holding, faaliyet alanları ile uyumlu şekilde sürdürülebilirlik vizyonunu belirli SKA’lara dayandırarak ortak bir değer yaratmayı hedeflemektedir.
Yatırımcı Bakış Açısı
Dünyada sürdürülebilirlik hızla önem kazanırken, yatırımcıların gündeminde de giderek daha fazla yer bulmaktadır. Sürdürülebilir yatırımlara olan ilginin katlanarak artması, sermaye akışında önemli değişimler yaratmaktadır. Yatırımcılar, şirketlerden çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanlarındaki performanslarını açıklamalarını ve daha şeffaf olmalarını beklemektedir. Son dönemde uygulamaya alınan düzenlemeler ile şirketlerin paylaştığı bilgilerin kalitesinin ve erişilebilirliğinin iyileştirilmesi, ÇSY kriterleri gözetilerek yapılan yatırımların şeffaflığının artırılması beklenmektedir.
Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Direktifi (CSRD) ve Sürdürülebilir Finans Raporlama Regülasyonu (SFDR) gibi yeni düzenlemeler şirketlerin gündeminde hızla yer bulurken, yatırımcının doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması ile “yeşil badana” faaliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Avrupa Birliği’nde iştirakleri ve önemli iş hacmi bulunan Türk şirketlerinin de bu düzenlemelerden etkilenmesi kaçınılmaz görünmektedir.
Tekfen Holding de küresel gündeme paralel olarak her yıl sürdürülebilirlik raporlarında paylaştığı ÇSY yaklaşım ve performans kapsamını genişleterek iyileştirmektedir. Ayrıca S&P Global, FTSE4Good ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksi gibi farklı sürdürülebilirlik endekslerinin yıllık değerlendirmelerine cevap vermektedir. CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda “B” bandında değerlendirilerek Türkiye’deki 53 şirketten biri olan Tekfen Holding, Su Güvenliği Programı’nda ise “A” derecelendirme notuyla dünyada 2.437 şirket arasında 103'üncü sırada yer almaktadır. BIST Sürdürülebilirlik Notu 2022 yılında “B”den “A-”ye yükselmiştir. Şirket, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları gibi küresel girişimleri desteklemektedir.
Öncelikli Konular (Önceliklendirme Matrisi)
Önceliklendirme Analizi
Tekfen Holding’in sürdürülebilirlik kapsamında stratejik önceliklerini belirlemek ve Sürdürülebilirlik Raporu’nun odak alanlarını ortaya çıkarmak amacıyla önceliklendirme analizi yapılmaktadır. Dış Trend Analizi, Yönetim Kurulu üyelerinin görüşleri, stratejik hedefler ve Vizyon Çalıştayı’nı kapsayan Önceliklendirme Analizi sayesinde paydaşların öncelikleri ile Tekfen’in önceliklerinin kesişme alanları belirlenmiştir. Öncelikli konular, dış trendler, riskler ve fırsatlar dahilinde gözden geçirilmektedir.
Tekfen Öncelikleri
Tekfen Holding’in öncelik verdiği konuları belirlemek için üç farklı çıktı analize dahil edilmiştir. Bu kapsamda:
- Grup Şirketlerinin yöneticileri ile gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik Vizyon Çalıştayı’nın çıktıları,
- Yönetim Kurulu’nun görüşleri,
- Şirket stratejik planında yer alan hedefler ve Strateji Çalıştayı’nın çıktılarından yararlanılmıştır.
Paydaş Öncelikleri
Paydaş öncelikleri, Paydaş Analizi ve Dış Trend Analizi yoluyla belirlenmiştir.
- Paydaş Analizi kapsamında, Tekfen Holding’in çalışanları, müşterileri, tedarikçileri, çözüm ortakları, kamu kurumları ve düzenleyici otoriteler, analistler, yatırımcılar, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri, medya, uluslararası organizasyonlar ve üniversitelerden oluşan farklı paydaş gruplarına anketler aracılığıyla ulaşılarak öncelikler konusundaki görüşleri alınmış ve Tekfen’den sürdürülebilirlik alanındaki beklentileri sorulmuştur. 2018 yılında toplam 2.578 kişiden oluşan anket çalışmasına yaklaşık %50 oranında dönüş sağlanmıştır. Paydaş Analizi, bağımsız bir danışmanlık şirketi tarafından uluslararası paydaş katılımı standardı AA1000SE (AccountAbility Stakeholder Engagement Standard) referans alınarak yapılmıştır.
- Dış Trend Analizi ile küresel ve sektörel risk ve trendler de analize dahil edilmiş ve sektörler için önemli konu başlıkları belirlenmiştir.
Öncelikli Konular
Paydaşların ve Tekfen Holding’in ortak öncelikleri, Önceliklendirme Matrisi’nde haritalandırılmıştır. Çok yüksek öncelikli olarak tanımlanan başlıklar, sürdürülebilirlik açısından öncelikle yönetilmesi gereken ve çok yüksek öneme sahip konuları göstermekte ve “Geleceğin Temelinde” vizyonunun da temelini oluşturmaktadır. “Geleceğin Temelinde” vizyonunun odak alanları ile öncelikli konular örtüşmektedir.
Bu yıl yapılan güncelleme doğrultusunda operasyonel mükemmellik ve müşteri memnuniyeti çok yüksek öncelikli konular arasından çıkarak yüksek öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu konular, başta Tekfen Turizm ve Tekfen Sigorta olmak üzere şirketlerin öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir.
Öncelikli konulardan “Ekonomik Büyüme” ve “Kurumsal Yönetim” Tekfen’in Operasyonel Kökleri arasında bulunmaktadır. Faaliyet gösterilen sektörlerle bağlantılı olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği” en öncelikli konu olarak öne çıkmakta ve aynı zamanda Kolaylaştırıcılar arasında yer almaktadır.
Şirketler özelinde bakıldığında,
- Tekfen İnşaat için “İş Sağlığı ve Güvenliği” en öncelikli konulardan biridir.
- Toros Tarım ve Tekfen Tarım için “İklim Krizi” en önceliklidir.
Dünyayı etkileyen mega trendlerden “Dijitalleşme” ve “Ar-Ge ve İnovasyon”, Tekfen Holding için de çok yüksek önceliğe sahip başlıklar arasındadır. “Çalışan Gelişimi ve Çalışan Memnuniyeti” konusu, önümüzdeki dönemde yatırım yapılması planlanan bir başka temel alan olarak öne çıkmaktadır. Tekfen Holding’in faaliyette bulunduğu sektörlerin önemli konularından bir diğeri olan “İklim Krizi” de önceliklendirme haritasında çok yüksek önceliğe sahip başlıklardan biri olarak yer almaktadır.
“İklim Krizi”, “İnovasyon”, “Çalışanlar ve Toplum”, Tekfen’in stratejik değer alanlarıdır. Sürdürülebilirlik Raporu içerik olarak çok yüksek öncelikli konular üzerine yoğunlaşmakla birlikte, yüksek öncelikli ve öncelikli konuları da kapsamaktadır.
Sürdürülebilirlik Yönetimi
Tekfen’de “Geleceğin Temelinde” vizyonunu hayata geçirmek üzere Sürdürülebilirlik Komitesi faaliyet göstermektedir. Kurumsal Yönetim Komitesi’ne bağlı olan Sürdürülebilirlik Komitesi, Tekfen Holding ile Tekfen Grup Şirketlerinden Tekfen İnşaat, Tekfen Mühendislik, Tekfen İmalat, Toros Tarım, Tekfen Tarım, Tekfen Turizm ve Tekfen Sigorta’nın Genel Müdürleri tarafından görevlendirilen yönetici seviyesindeki temsilcilerden oluşmaktadır. Sürdürülebilirlik Komitesi’ne Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı başkanlık etmektedir.
Sürdürülebilirlik Komitesi, “Geleceğin Temelinde” vizyonunun hayata geçirilmesi için gerekli strateji, yol haritası, hedef, politika ve raporlamaların oluşturulmasından, Holding öncelikleri doğrultusunda sürdürülebilirliğin iş süreçlerine entegrasyonundan ve bu çalışmalara Grup Şirketlerinin aktif katılımının sağlanmasından sorumludur. 17 üyeden oluşan Komite, 2022 yılı içerisinde iki kez toplanmıştır.
Komite çalışmalarını desteklemek üzere beş çalışma grubu oluşturulmuştur. Söz konusu grupların üyeleri stratejik sürdürülebilirlik yol haritasının hayata geçirilmesi için gerekli uzmanlıkları ve kapsayıcılığı sağlayacak şekilde, çalışma gruplarının liderleri tarafından belirlenmiştir. Yıl boyunca düzenli olarak toplanan gruplar, kendileri için belirlenen stratejik sürdürülebilirlik yol haritasına uygun olarak çalışmalarına devam etmiştir.
Sürdürülebilirlik kapsamındaki yaklaşım, hedef ve performans gelişiminin takibinden Tekfen Holding Yönetim Kurulu sorumludur. Yönetim Kurulu’na bağlı bulunan Kurumsal Yönetim Komitesi, sürdürülebilirlik politikalarının yürütülmesinden sorumlu olarak kendi faaliyetlerinin yanı sıra beş çalışma grubunun çalışmalarını da yılda en az bir kez Yönetim Kurulu’na raporlamaktadır. Sürdürülebilirlik konuları düzenli olarak Kurumsal Yönetim Komitesi ve Yönetim Kurulu gündeminde yer almaktadır.
Sürdürülebilirlik yol haritasında yer alan aksiyonlarla ilgili ilerleme hedefleri ile iş güvenliği ve çevre konularındaki temel performans göstergeleri, CEO dahil üst yönetim ve çalışanların yıllık performans değerlendirmelerine etki eden şirket karnesi hedefleri içerisine dahil edilmektedir.
Sürdürülebilirlik Komitesi ve Çalışma Grupları
Çalışma Konuları
Sağlık Emniyet Çevre
- Hedeflerin belirlenmesi ve takibi
- Veri doğrulama
- Bilime dayalı hedef (SBT) üyeliği
- ISO 14064, 50001 sertifikasyonu
- İç karbon fiyatlandırması
- Sıfır atık projeleri
- Yaşam döngüsü analizi
Çalışanlar
- Hedeflerin belirlenmesi ve takibi
- Liderlik, koçluk ve mentorluk programları
- Genç yetenekleri çekmek için üniversite iş birliğinde programlar
- Çalışan memnuniyeti ve bağlılığı
- İş ve özel hayat dengesi
Kurumsal Yönetim
- Etik ve uyum çalışmaları
- İnsan hakları eğitimi, değerlendirme ve denetim
- Tedarik zinciri yönetimi
- Risk yönetimi ve sürdürülebilirlik riskleri
Paydaş İlişkileri ve Toplumsal Sorumluluk
- Uluslararası girişimlere üyelik
- GRI kapsam genişletme ve doğrulama
- Entegre raporlamaya geçiş
- Ortak değer yaratan toplumsal projeler
- Projeler için değişim teorisi ve sosyal etki analizleri
Dijitalleşme ve İnovasyon
- Açık inovasyon platformu
- Yarışmalar düzenlenmesi
- Performans ve hedef takibi için yazılım geliştirme