2
OPERASYONEL KÖKLER
1956 yılında küçük bir mühendislik ve müşavirlik şirketi olarak başladığı yolculuğunu bugün BIST 30 Endeksi’nde işlem gören, Türkiye’nin sayılı gruplarından biri olarak sürdüren Tekfen, mühendislik ve taahhüt, kimya sanayi, tarımsal üretim, yatırım ve hizmet sektörlerinde edindiği yüksek deneyim ve bilgi birikimini güvenilirlik, dürüstlük ve kalite gibi değerlerle birleştirerek hem ekonomi hem de paydaşları ve toplum için değere dönüştürmektedir.
Her biri kendi alanında birer marka olan şirketleri sadece ekonomik performanslarıyla değil, aynı zamanda kurumsal yapıları ve hizmet standartlarıyla sektörlerinde öncü ve saygın bir konuma sahiptir. Tekfen’in operasyonel köklerini oluşturan ekonomik performans ve kurumsal yönetim, Grubun sürdürülebilirlik öncelikleri arasında en üst sıralarda yer almakta ve gelecek vizyonunun vazgeçilmez yapıtaşlarını oluşturmaktadır.
ACE Petrol Sondaj ve Üretim Platformu, Azerbaycan
Ekonomik Performans
Ekonomik zorluklarla ve belirsizliklerle dolu 2022 yılında Tekfen Holding’in başlıca odak noktası, tüm faaliyet alanlarında hızla değişen şartlara ve öngörülmesi güç gelişmelere hızla uyum sağlayarak riskleri en iyi şekilde yönetmek ve operasyonlarının devamlılığını sağlamak olmuştur.
Tekfen Holding’in iki ana iş kolundan biri olan taahhüt sektörü, pandeminin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan da olumsuz etkilenmiştir. Diğer yandan Türkiye’nin 2022 yılında Körfez ülkeleri ile ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmeler ve yıl içinde çok dalgalı bir seyir izlemesine karşın petrol fiyatlarının genel olarak artış eğiliminde olması, altyapı yatırımları için uygun bir ortam oluşturmuştur. Bu çerçevede yıl boyunca çok sayıda projeye teklif vermek üzere davet alan Tekfen İnşaat, tüm konjonktürel zorluklara rağmen iş miktarını belirli bir seviyenin üzerinde tutmayı başarmış ve iki adet büyük çaplı imalat projesini portföyüne kazandırmıştır.
Mühendislik ve Taahhüt Grubu’nun şirketlerinden Tekfen İmalat, geçen yıldan kalan işlerine ek olarak 2022 yılında yeni projelerle iş hacmini genişletmiştir. Son yıllarda artan yurt dışı siparişlerine yenilerini ekleyen Şirket, daha önce ihracat yapmadığı tek kıta olan Avustralya’ya da ilk adımını atmıştır.
Pandemi ile birlikte ön plana çıkan gıda güvenliği ve tarımsal sürdürülebilirlik konusu, Rusya-Ukrayna krizi ile bir kez daha dünyanın ana gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Rusya’nın aynı zamanda dünyanın en önemli gübre hammaddesi tedarikçilerinden biri olması nedeniyle gübre sektörü de gerilimden olumsuz etkilenmiştir. Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi ve pazar lideri olan Toros Tarım, yıl boyunca tedarik zincirinde yaşanan sorunlara ve konjonktürel türbülanslara rağmen kapasite kullanımını %75 seviyesinde tutmayı başarmıştır. Özellikle pandemi sonrasında sektörde yaşanan sıra dışı ve öngörülmesi güç gelişmelere çevik ve esnek bir yaklaşımla yanıt vermesi, Toros Tarım’ın son yıllarda hem rekabet gücüne hem de finansal sonuçlarına olumlu yansımaktadır. Kimyevi gübrede son beş yılın ihracat şampiyonu olan Şirket, gübre ihracatına önceki yıl getirilen yasakların 2022’de kısmen kaldırılmasıyla, bu kanalda da yine başarılı satış rakamlarına ulaşmıştır.
Tekfen Grubu, pazardaki konumunu güçlendirecek, faaliyetlerine rekabet gücü kazandıracak ve kâr odaklılığını destekleyecek yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam etmektedir.
Grup Şirketlerinin performansında etkili olan unsurlar şu şekilde özetlenebilir:
- Yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamının, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini kırılganlaştırması.
- Makroekonomik göstergelerdeki belirsizliğin büyük çaplı proje arzında yavaşlamaya neden olması.
- Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Doğu-Batı eksenindeki kutuplaşmayı daha da belirginleştirmesiyle değişen jeopolitik dengeler ve artan güvenlik endişelerinin uluslararası müteahhitlik sektöründe daralmaya yol açması.
- Taahhüt iş koluna ait siparişlerde görülen zayıflamanın gelir öngörülebilirliğini azaltması.
Tekfen Holding’i güçlü kılan ve finansal risklerini azaltmasını sağlayan unsurlar:
- Nakit üretme kabiliyetini destekleyen yüksek alacak kalitesi.
- Döviz bazlı nakit akışının finansalları desteklemesi.
- Ekonomik koşullarda olası dalgalanmayı belirli ölçüde telafi edebilecek şekilde çeşitlendirilmiş portföy dağılımı.
- Faaliyet gösterdiği alt sektörlerdeki güçlü konumu.
- Kurumsal yönetim ilkelerine yüksek uyum düzeyi
Yarattığı ekonomik değerle faaliyet gösterdiği ülkelerin istihdam ve kalkınmasına da destek olan Tekfen’in yerel istihdam oranı %76’dır. Ayrıca Grup Şirketlerinin toplam 5.152 tedarikçisi bulunmakta ve tedarikçilere yapılan ödemelerin %72’sini yerel tedarikçilere yapılan ödemeler oluşturmaktadır.
Temel Finansal Göstergeler
Satış Gelirleri (Konsolide milyon TL)
Satış Gelirleri Dağılımı (%)
FAVÖK (Konsolide milyon TL)
Net Dönem Kâr/Zarar (Konsolide milyon TL)
Yatırım (Konsolide milyon TL)
Toplam Aktif (Konsolide milyon TL)
Kurumsal Yönetim
%27
Tekfen Holding’in 2022 yılı için Yönetim Kurulu’ndaki kadın temsiliyet oranı %27’dir.
Köklü değerleri ve güçlü kurumsal geleneği ile temel yönetim ilkelerine bağlılığı varlığının vazgeçilmez bir unsuru olarak gören Tekfen Grubu, ilk günden bu yana yönetimi, ortakları, çalışanları ve üçüncü şahıslarla ilişkilerini eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk prensipleri üzerine inşa etmektedir. Tekfen Grubu, kurumsal yönetim anlayışını faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde iş başarısının devamlılığını sağlamada ve yatırımcıları başta olmak üzere tüm paydaşlarının haklarını gözetmede temel dayanağı olarak kabul etmektedir.
Tekfen Holding Yönetim Kurulu, 4’ü bağımsız olmak üzere 11 üyeden oluşmaktadır. Yönetim Kurulu’nda 1’i bağımsız 3 kadın üye bulunmaktadır. Yönetim Kurulu’nun görev ve sorumluluklarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi amacıyla, strateji ve politika oluşturulması, aksiyon planlarına uyumun izlenmesi, performansın değerlendirilmesi ve benzeri konularda Yönetim Kurulu’na bağlı olarak faaliyet gösteren komiteler mevcuttur. Sürdürülebilirlik Komitesi, Denetim Komitesi, Kurumsal Yönetim Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi ve Ücret Komitesi, belirli aralıklarla toplanarak değerlendirme ve raporlarını Yönetim Kurulu’na sunmakla görevlidir. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevleri, Kurumsal Yönetim İlkeleri doğrultusunda farklı kişiler tarafından yürütülmektedir.
Yönetim Kurulu’nda Çeşitlilik
Yönetim Kurulu’nda çeşitliliğin artması finansal performansa ve daha yüksek hisse senedi getirisine olumlu katkı sağlamakta ve yatırımcı tarafından da olumlu karşılanmaktadır. Avrupa Parlamentosu’nun toplumsal cinsiyet dengesine ilişkin kabul ettiği yeni AB yasasına göre 2026 yılına kadar büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadınların icracı olmayan üyeler arasında %40 veya tüm üyeler arasında %33 orana sahip olması beklenmektedir.
Tekfen Holding, Yönetim Kurulu’nda çeşitliliği önemsemekte bu konudaki performansını geliştirmeye yönelik adımlar atmaya devam etmektedir. Tekfen Holding’in 2022 yılı için Yönetim Kurulu’ndaki kadın temsiliyet oranı %27’dir.
Kurumsal Yönetim ile ilgili ayrıntılı bilgilere 2022 Faaliyet Raporu sayfa 180-199’dan ulaşılabilir.
Kurumsal Üyelikler ve Desteklenen Girişimler
Tekfen Holding*
Grup Şirketleri*
* Tekfen Holding ve Grup Şirketlerinin üye oldukları mesleki örgüt ve sivil toplum kuruluşlarına 2022 yılında 4.282.000 TL aidat ödenmiştir.
Tekfen Holding, temel faaliyet alanlarının küresel niteliği nedeniyle dünyadaki konjonktürel gelişmeleri yakından takip etmekte ve ihtiyatlı bir yönetim anlayışı ile riskleri önceden ve doğru bir şekilde tespit edebilmek, muhtemel etkilerini ölçmek ve gereken önlemleri almak amacıyla etkin bir risk yönetimi uygulamaktadır.
Risk Yönetimi
Son yıllarda küresel boyutlarda etkileri giderek daha fazla hissedilen belirsizlik ortamı, etkin risk yönetiminin önemini daha da ortaya çıkarmıştır. Risk yönetim süreçlerini doğru ve etkin bir şekilde çalıştırabilmek, belirsizlik ve krizlerin etkin olduğu günümüzde şirketler açısından varlığını sürdürebilmenin ve başarının anahtarı konumumdadır.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2023 Küresel Riskler Raporu’na göre küresel risk algı anketini yanıtlayan katılımcıların %80’inden fazlası, belirsizlik ve sürprizlerin önümüzdeki iki yılda da devam edeceğini öngörmektedir. Hayat pahalılığı krizi, doğal afetler ve aşırı hava olayları, jeoekonomik çatışma, iklim değişikliği ile mücadelede başarısızlık ve toplumsal kutuplaşma, iki yıllık süreçteki en büyük küresel riskler arasında ilk 5’te yer almaktadır.
Tekfen Holding, temel faaliyet alanlarının küresel niteliği nedeniyle dünyadaki konjonktürel gelişmeleri yakından takip etmekte ve ihtiyatlı bir yönetim anlayışı ile riskleri önceden ve doğru bir şekilde tespit edebilmek, muhtemel etkilerini ölçmek ve gereken önlemleri almak amacıyla etkin bir risk yönetimi uygulamaktadır. Grup Şirketleri, kendi alanlarındaki muhtemel riskleri yönetmek amacıyla, Tekfen Holding’in koordinasyonunda eşgüdüm içinde hareket etmekte ve ortak bir raporlama yöntemi uygulamaktadır.
Riskler, uluslararası risk yönetim standartlarına (COSO) uygun bir yaklaşım çerçevesinde, Grup bünyesinde ortak bir risk yönetim yapısı ile yönetilmektedir. Bu çerçevede, risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi (ölçülmesi), risklere cevap verilmesi (aksiyon alınması), risklerin raporlanması ve risklerin izlenmesi adımları tüm Grup Şirketlerinde departman risk envanterleri bünyesinde ve aşağıdan yukarıya katılım yaklaşımı çerçevesinde takip edilmektedir. Tüm risk envanterleri, departmanlarla birlikte yapılan çalışmalar yoluyla, dış risk faktörleri de kapsamlı şekilde değerlendirilecek şekilde yılda bir kez tamamen gözden geçirilmektedir. Böylece risk yönetimi sürecinin dinamikliği ve sürekli iyileştirme prensibi sağlanmaktadır.
Tekfen Holding ve Grup Şirketlerinin kendi risklerini nasıl yöneteceklerine dair yazılı prosedürleri mevcut olup, risk yönetim faaliyetini yürütecek ve raporlamaları yapacak organizasyonel yapılar oluşturulmuştur. Her Grup Şirketi için oluşturulan risk raporları kendi Yönetim Kurulu’nun onayından geçtikten sonra Holding’e gönderilmekte ve Risk Yönetimi Direktörlüğü tarafından analiz edildikten sonra iki ayda bir toplanan Riskin Erken Saptanması Komitesi’ne sunulmaktadır.
Başkanlığını bağımsız bir Yönetim Kurulu Üyesinin yaptığı Riskin Erken Saptanması Komitesi’nin görevi, risk dokümanlarını inceledikten sonra kendi görüş ve değerlendirmeleri ile birlikte önemli riskleri Tekfen Holding Yönetim Kurulu’nun gündemine getirmektir. Riskler, en üst düzeyde ele alınarak değerlendirilmekte ve uygun önlemler belirlenmektedir. Risk raporları, Bağımsız Denetçi ile de paylaşılmaktadır.
Tekfen Holding, risklerini finansal, operasyonel, stratejik, itibar ve uyum riskleri olmak üzere beş ana başlık altında ele almaktadır. Bu başlıkların yanı sıra iklim değişikliği, su krizi, iş sağlığı ve güvenliği, insan hakları, etik kurallar, uyum, iş sürekliliği, siber güvenlik, KVKK, yönetici yedekleme yönetimi vb. konular risk yönetimi faaliyetleri kapsamında da takip edilmektedir. İklim ve su riskleri ile ilgili detaylı bilgiye Stratejik Alanlar sayfasındaki “İklim Krizi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Raporu indirebilirsiniz.
Risk Türü
Finansal riskler
Tanımı
Tahsilat riski (kredi riski):
Alacakların tam olarak ve zamanında tahsil edilmesine yönelik risklerdir.
Yönetimi
Mümkün olan durumlarda peşin ödeme karşılığı mal ve hizmet satışları, müşterilerden teminat alınması ve banka garantisi/kefaleti istenmesi, müşterilerin riskliliğine göre derecelendirilmesi.
Likidite riski:
Vadesi gelen yükümlülükleri karşılayacak yeterli likit varlıkların bulunmaması riskidir.
Konsolide bazda güçlü bir nakit mevcudu ile çalışılması, bilanço yönetiminde varlık ve yükümlülük vade uyumuna yönelik kritik göstergelerin düzenli izlenmesi, ticari alacaklar ve ticari borçların dengeli şekilde götürülmesine ve stok yönetim politikalarına önem verilmesi, güçlü bir özkaynak yapısıyla çalışılarak finansman ihtiyacının düşük seviyede tutulması.
Piyasa riskleri:
Piyasa parametrelerindeki dalgalanmaların sonucunda maruz kalınabilecek finansal kayıplardır.
Kur riski için hedging amaçlı türev ürünlerin kullanılması, mal ve hizmet üretim sürecinde ihtiyaç duyulacak hammadde ve malzemeler için satın alma fiyatlarının önceden sabitlenmesi için çaba gösterilmesi.
Operasyonel riskler
Tekfen’in faaliyet gösterdiği tüm sektörlerdeki şirketlerinin tüm fonksiyonlarının operasyonlarını yürüttükleri süreçlerde ortaya çıkabilecek riskleri kapsamaktadır. İş sürekliliği, bilgi güvenliği, afetler, çevre ve iş güvenliği, insan kaynakları, tedarik zinciri ve üretim, proje yönetimi gibi konulara ait riskler bu kapsamda ele alınmaktadır.
İlkesel olarak bu risklerin yönetimi ile ilgili alınacak önlemler, ilk aşamada faaliyeti yerine getiren departmanların işinin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, Tekfen Holding tarafından merkezi olarak yayımlanan “Tek Düze Yöntemler” (TDY), şirketlerin faaliyetlerini yürütürken uymaları gereken temel kuralları düzenlemektedir. Ayrıca, Holding ve Grup Şirketleri bünyesinde görev alan iç denetim departmanları vasıtasıyla operasyonlar hem şirketlerin kendi yönetmeliklerine hem de TDY’ye göre sürekli denetlenmekte ve operasyonel risklerin uygun şekilde yönetilip yönetilmediği gözden geçirilmektedir.
Stratejik riskler
Şirketin uzun vadeli amaç ve hizmetlerine ulaşmasını etkileyecek riskler bu kapsamda ele alınmaktadır. Tekfen’in faaliyet gösterdiği coğrafyalardaki makroekonomik, politik, demografik, sosyal, çevresel ve benzeri faktörlerden kaynaklanan hususlar; iklim krizi ve su krizi gibi sürdürülebilirlik riskleri; endüstri ve rekabet eğilimleri; şirket içi kaynak tahsisi; yeni faaliyet alanlarına giriş; birleşme ve devirler; ürün geliştirme süreçleri ve iş fırsatlarına ilişkin risklerdir.
Bu konular Yönetim Kurulu, üst yönetim ve bunların altında oluşturulan uzmanlık komiteleri vasıtasıyla değerlendirilerek takip edilmekte ve gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Gerekli görüldüğü durumlarda uluslararası yetkinliği ve uzmanlığı kanıtlanmış olan danışmanlık firmalarından hizmet alınmaktadır.
İtibar riskleri
Şirketin itibarına zarar verebilecek konular bu kapsamda ele alınmaktadır. Hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklanabilecek hatalar ya da kötü niyetli hareketler nedeniyle şirket aleyhine bir etki yaratabilecek ve çalışanlar, müşteriler veya diğer paydaşlar üzerinde potansiyel negatif etki oluşturabilecek risklerdir.
Tekfen Grup Şirketleri için itibar önemli bir maddi olmayan duran varlık olarak değerlendirilmekte olup, itibar riskleri yönetiminin odağını paydaş ilişkileri ve iletişimi ile kurumsal imaj yönetimine yönelik çalışmalar oluşturmaktadır. Bu çerçevede, kurumsal iletişim ve kurumsal yönetime yönelik faaliyetler yoluyla hissedarlar, müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar ve toplum nezdinde itibar riskleri yönetilmektedir.
Uyum riskleri
Kasıtlı veya kasıtsız olarak mevzuata, sözleşmelere ya da şirketin iç yönergelerine uyulmamasından kaynaklanan riskler bu kapsamda ele alınmaktadır.
Ulusal ve uluslararası mevzuata, şirket içi prosedürlere ve etik kurallara uygun olmayan davranışlardan kaynaklanabilecek risklerin yönetilmesi için Holding ve Grup Şirketlerindeki hukuk ve uyum birimleri, konu bazında ilgili operasyonel birimlerle koordineli çalışmalar sürdürmektedir. Ayrıca 2018 yılında faaliyete geçen “Etik Hat” ile uyum risklerinin yönetilmesine ilişkin önemli bir adım atılmıştır.
İç Denetim
Tekfen Holding A.Ş. altında Taahhüt Grubu ve Tarımsal Sanayi Grubu iç denetim faaliyetleri, ilgili Grupların İç Denetim ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Tekfen Holding Grup İç Denetim Direktörlüğü’nün denetim kapsamına ise Grup bünyesindeki tüm şirketler ile bu şirketlerin tüm birimleri dahildir. Tekfen Holding Grup İç Denetim Direktörlüğü, aynı zamanda tüm iç denetim faaliyetlerinin uluslararası standartlar ve Grup içi yeknesak uygulamalar çerçevesince yürütülmesinden sorumludur. İç Denetim birimleri, denetim faaliyetlerinin bağımsız ve objektif olarak gerçekleştirilebilmesi için, Denetimden Sorumlu Komite aracılığı ile Şirket Yönetim Kurulu’na bağlıdır. İç kontrol sistemlerinin iyileştirilmesi çalışmaları Holding Grup İç Denetim Direktörlüğü’nün koordinasyonunda yürütülmektedir. İç kontrol sisteminin etkinliğinin ve verimliliğinin değerlendirilmesi, ilgili İç Denetim ekipleri tarafından yapılmaktadır.
Tekfen Grubu İç Denetim bölümleri, iç kontrol, risk yönetimi ve kurumsal yönetim süreçlerinin işleyişini bir bütün olarak incelemek ve çalışma sonuçlarını ilgili Denetimden Sorumlu Komite Üyeleri ile paylaşmaktan sorumludur. İç denetim faaliyetleri uluslararası iç denetim standartları, ilgili kanun ve düzenlemeler göz önünde bulundurularak yürütülmektedir.
Tekfen İnşaat, etik ilkelerine bağlılığı ve üst yönetimin bu konudaki desteği nedeniyle BP tarafından Etik ve Uyum Ödülü’ne layık görüldü.
İş Etiği ve Uyum
Tekfen Etik Politikası, iş yapış şeklinin ve kurumsal kültürünün temelini oluşturmaktadır. Çalışanlar, tedarikçiler, müşteriler, pay sahipleri ve diğer tüm paydaşlar ile ilişkiler etik kuralların rehberliğinde dürüstlük, sorumluluk bilinci ve haklara saygı esas alınarak yürütülmektedir. Grup, tüm çalışanların benimsediği etik kurallar ile dürüstlük, ticari sırların ve özel bilgilerin gizliliği, çıkar çatışması, yasalara ve mevzuata uyum unsurları temelinde müşterilere, çalışanlara, pay sahiplerine, tedarikçilere, iş ortaklarına, rakiplere, çevreye ve topluma karşı sorumlu yaklaşımı güvence altına almaktadır. Bu bağlamda Şirketin standartları politikalar yoluyla yazılı hale getirilmekte ve tüm paydaşlarla paylaşılmaktadır. Şirket politikalarına Tekfen Holding web sitesinde yer alan “Politikalar” başlığından ulaşılabilmektedir. Tekfen İnşaat, etik ilkelerini tüm paydaş ve çalışanları için erişilebilir hale getirmek amacıyla Etik Politikası’nı bu yıl İngilizce, Rusça ve Fransızca dillerinde de yayımlamıştır.
Tekfen Holding, kurumsal olarak herhangi bir siyasi düşüncenin taraftarı olmama ve siyasi kurumlara destek vermeme prensibini benimsemektedir. Tekfen İnşaat İş Etiği Kuralları ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Esasları Politikası’nda detayları belirtildiği gibi, siyasetçilerin ya da siyasi partilerin desteklenmesi ve siyasi partilere, organizasyonlara ve onların temsilcilerine ödeme yapılması yasaklanmıştır.
İlkelere Uyum
Etik kuralların ihlaline dair tüm bildirimler 2018 yılında devreye alınan “Etik Hat” üzerinden 0212 257 0 110 numaralı telefon, e-posta (etikhat@tekfen.com.tr) ve web sitesi (www.etikhat.com) yoluyla anonim olarak Türkçe ve İngilizce olarak 7/24 yapılabilmektedir. Bildirimler, bağımsız bir şirket tarafından toplanmaktadır. Tekfen Holding bünyesinde, bir Yönetim Kurulu Üyesinin başkanlık ettiği ve İç Denetim Direktörünün de yer aldığı bir Etik Komitesi bulunmaktadır. Ayrıca Tekfen İnşaat için e-posta (ethics@tekfen.com.tr) ve web sitesi üzerinden bildirimler yapılabilmektedir.
Tüm Grup Şirketlerinde, şirketin Yönetim Kurulu tarafından atanmış bir Uyum Görevlisi ile Uyum Komitesi bulunmaktadır. Söz konusu kişi ve komiteler, Etik Komitesi ile iş birliği içinde çalışarak hem şirketin Yönetim Kurulu’na hem de Tekfen Holding Etik Komitesi’ne aylık olarak raporlama yapmaktadır. Etik Hat’a gelen tüm bildirimler Etik Komitesi’nde etik ve disiplin kurallarına göre değerlendirilmektedir. 2022 yılında tüm etik bildirim kanalları üzerinden toplamda 116 bildirim alınmış ve 106’sı sene içerisinde çözümlenmiştir. Yolsuzluk ve rüşvet konularında alınan bir bildirim ve bu alanda alınan bir ceza bulunmamaktadır.
Eğitimler
İş etiği eğitimleri, ilkelere uyumun sağlanması ve kurum içi etik kültürünün yerleşmesi için önemlidir. Grup genelinde 2022 yılında toplam 2.965 çalışana 6.380 kişi-saat iş etiği eğitimi verilmiştir. Eğitim kapsamında yolsuzlukla ve rüşvetle mücadele konuları da ele alınmaktadır. Tekfen İnşaat, iş etiği konusunda farkındalığı artırmak için işyerinde davranış, fırsat eşitliği, çıkar çatışmaları, rekabet kanunları gibi farklı başlıklarda her ay çalışanlara bilgilendirme yapmaktadır.
Mühendislik ve Taahhüt Grubu çalışanları işe girişte İş Etiği Kuralları ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Esasları eğitimi almakta ve bu ilkeleri okuyup anladıklarına dair taahhütname imzalamaktadır. Ayrıca etik değerlere ilişkin olarak her yıl merkezde ve projelerde Uyum Görevlisi veya Proje Uyum Temsilcisi denetimi ile güncelleme eğitimleri yapılmaktadır.
Değerlerinin ve iş yapış şeklinin birlikte çalıştığı yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçiler tarafından da benimsenmesine önem veren Tekfen, bu kapsamda liyakat değerlendirmeleri yapmakta, alt yüklenici ve tedarikçilerini çalışanlarına eğitim vermeleri için teşvik etmektedir.